Make your own free website on Tripod.com
Interviews
Bora Djordjevic za Balkanmedia.com - Oktobar 2001

Interwievs

Alka Vuica
Arsen Dedic
Goran Bregovic
Nele Karajlic
Emir Kusturica
Bora Djordjevic
Djordje Marjanovic
Goran Bregovic
Hanka Paldum
Djordje Balasevic
Haris Dzinovic
Hari Mata Hari
New page title
Momcilo Bajagic Bajaga
Neda Ukraden
Rambo Amadeus
Zdravko Colic
Danis Tanovic
Elvis J. Kurtovic

Riblja Corba
Udrite po dzepu bogatase, a ne siromasne!


Sve lepe stvari treba poceti ponedeljkom. Pa i pisanje uz vetar. To je nasa nacionalna disciplina pisanje uz vetar i plivanje u govnima. Pesma U govnima plivanje je obrada pesme Boris Spajder grupe Hu i refren glasi U govnima plivanje pravo je uzivanje, sto je takodje srpska nacionalna disciplina. Tako da je moj 18. album koga upravo snimam u studiju jedna sportska ploca. Trebalo je da se zove Pisanje uz vetar, pljuvanje u vis, Sizifov posao i pubuna Goja (sa J), ali to je mnogo dugacko i zvuci pretenciozno i previse intelektualisticki, tako da smo ostavili samo ono sto je razumljivo nasem coveku, ono sto on radi svaki dan pisa uz vetar.

U pesmi Srbin je lud na koncertima publika peva horski sa nama stihove Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubijes, on hoce opet. To je takodje jedna od nasih nacionalnih osobina.

Jos je pokojni Jovan Raskovic (Bog da mu dusu prosti) rekao da su Srbi lud narod, sto je defakto tacno. Inspirisao me je ovaj nas sve prisutniji mazohizam i to sto nam je u mentalitetu da nam nikad nista ne valja. Ono sto je dobro i ne primecujemo, to se podrazumeva, ali lose odmah primetimo i deremo se na sav glas. Pesma je mala opomena onima koji priznaju najvece zlo 20. veka komunizam, za koji se nadam da ce u 21. veku potpuno izumreti. Oni koji prizivaju povratak komunizma neka se malo zapitaju da li su uopste normalni!?

Da ne bi bilo zabune, to se odnosi na one zaludjenike koji se ponekad skupljaju na Trgu trazeci da onaj starac bude oslobodjen.

Kod ovih novih mladica ima stvari, naravno, koje ne valjaju, i te kako ne valjaju. Ne mogu se u domacim prilikama nekriticno primenjivati neki evropski arsini, to je vestacki nakalemljeno. Mora se obezbediti coveku ono osnovno da zivi od svog rada, a to jos uvek u ovoj zemlji nije moguce. Zbog toga sam i napisao pesmu Plivanje u govnima, koja moze da se zove i Zivot na foru. Svi mi zivimo na foru, svako se nesto snalazi, petljari, muva i nekako prezivljava. E, ajd da prestanemo da zivimo na foru, ajde da zivimo od svoga rada, da zivimo normalno. Ajde da na trafici kupimo cigarete koje pusimo, i to original, Bog te mazo! Pazi tu privilegiju! Postoje stvari koje su godinama sistematski unistavane i ne mogu preko noci da se poprave. Zato i ne insistiram na krupnim promenama odmah i sad, ali ne moze ni ovako ne mozes siromasne udarati po dzepu! Udri boagatase! Jer, profiteri iz proslog sistema, ostaju profitetri, trljaju ruke i uzivaju i dalje. Bas kao u onom vicu o lisici koji kaze da se promene odnose samo na one gore, a ne i na nas dole.

Srbin je lud moze da bude srpska himna, a crnogorsku sam vec napisao: Gde god nadjes ladovinu, tu crnca posadi, tu je crnac navikao, ne voli da radi. Ni ja necu da radim, necu ni da pokusavam, ako me budu terali, ja cu da zabusavam.

Ne znam kako bi izgledala vojvodjanska himna, i za to treba pitati Balasevica, jer je on pise. Probleme Vojvodine je tesko resiti jer je Vojvodina ravna i zato je tamo najveci procenat samoubistava. On se probudi ujutru, uhvati se za glavu, kaze: jao, opet ravno, uzme utoku i rokne se. I pritom ne napise himnu. Padne u depresiju ili sa motora. Cudi me, buduci da je gospodin autonomas Canak, koliko ja znam, licko-banijskog porekla, otkud njemu te autonomaske teznje. Da li je navikao da bude pod habsburskom monarhijom pa to zeli i dalje?

Naravno, za razliku od mog zemljaka Velje Ilica. Znam Velju, prijatelji smo. On sada mora da balansira. U redu, lepo je mesto potpredsednika Vlade, ali mora jasno i glasno da se izjasni za koga je u ovom aktuelnom sukobu, a ne da glumi mirnog sudiju zbog toga sto je dobio to mesto. Mora da bude konkretniji i jasniji. A ja znam sta on misli. Mislimo isto.

Kad smo kod sukoba na relaciji Kostunica Djindjic, bice: tresla se gora rodio se mis. Opstace i Vlada i DOS, jer su oni neophodni jedni drugima. Ne vidim neko burno razresenje. Neko ce da ode, verovatno ce pasti i neke glave, ali samo sa vlasti, ne bukvalno, i na tom ce se zavrsiti. Vlada nece pasti.

Na prosloj ploci Nojeva barka predvidjao sam potop, pa potopa nije bilo. Ha, ha, ha... Ne znam, mozda je ovaj moj album vizionarski. Tek kasnije, vidim da se neke stvari odvijaju onako kako sam napisao. Recimo, Generale, hvala ti ko bratu, nisam vojnik u buducem ratu. Znate li vi internet-manijaci kada su ovi stihovi napisani? Pre Hrista.