Make your own free website on Tripod.com
Interviews
Hari Mata Hari za Balkanmedia.com - Oktobar 2001

Interwievs

Alka Vuica
Arsen Dedic
Goran Bregovic
Nele Karajlic
Emir Kusturica
Bora Djordjevic
Djordje Marjanovic
Goran Bregovic
Hanka Paldum
Djordje Balasevic
Haris Dzinovic
Hari Mata Hari
New page title
Momcilo Bajagic Bajaga
Neda Ukraden
Rambo Amadeus
Zdravko Colic
Danis Tanovic
Elvis J. Kurtovic

Hari Mata Hari
Luksuz je zaljubiti se u 41. godini


Dragani Mirkovic i meni nije bio cilj da sa snimljenom pesmom u duetu Imam te, a kao da nemam te idemo na hiperkomercijalu. Uostalom, Hari Mata Hari je toliko veliko ime da mu drugo ime sa prostara bivse Jugoslavije ne treba u marketinske svrhe, a i Dragana se nalazi u slicnoj situaciji. Mi smo se cesto vidjali na turnejama, ali nismo bili bliski drugovi jer nismo ista generacija, niti smo ziveli u istom gradu. Ovo sto smo napravili predstavlja sublimati i njenog i mog znanja, a posebno je interesantno sto pesma nije ni u Draganinom ni u mom stilu. Covek pravu sliku o tom duetu ima tek kad cuje pesmu. Ne da u njoj nema narodnjackog prizvuka, nego je od njega toliko udaljena da ce, mozda, Draganina publika biti iznenadjena. Ta pesma ne odrazvava ni moj senzibilitet. Verovatno cu zamoliti zensku grupu Models da nam pomognu kada budemo radili spot sa Draganom Mirkovic. One ce nam dodati jos malo zenske lepote, a ja cu se pobrinuti za muski deo. Raduje me ideja o saradnji sa atraktivnim Modelsicama.

Verovatno sam se nasalio govoreci i najavljujuci duet sa Majom Nikolic, koja je bila gost na mom koncertu, recima: Mozda ce ovo druzenje rezltirati duetom. Ko zna, mozda se jednog dana i to desi. Maja Nikolic dobro radi svoj posao, a ja sam o svojoj karijeri imao mnostvo dueta, pa sto ne bih i ubuduce. Snimio sam duetske pesme sa Tajci, Harisom Dzinovicem, Halidom Beslicem, Hankom Paldum... Na novom albumu pesmu Sad znam fol otpevao sam sa legendom romske muzike u Bosni, Sulejmanom Ramadanovicem Ramcetom. Ramce je nas Saban Bajramovic. Ta pesma je apsolutni izlet grupe Hari Mata Hari u nepoznato!

Muzicka lepota naseg imidza nalazi se u rukama momaka iz benda. Ja sam vec cika, koji ima cetrdeset godina. Mozda dobro izgledam, ali to je podgrejana lepota. Ha, ha, ha... Prava je ona sa dvadeset pet i trideset godina.

Ne furam neki, nazovimo ga izgledni ego trip. Ha, ha, ha... Ogledalo uglavnom koristim u poslovne svrhe: ujutru kad se brijem. Vise volim da sebi verujem kroz posao, pevanje, pravljenje pesama... U tom domenu imam intelektualni odnos sa samim sobom, a ne u glumljenju nekog maco tipa.

Na koncertima i u imidzu ne forsiram muzicko-erotsku dimenziju, vec intelektualnu komunikaciju - a sta ce zene videti, kako doziveti, to, iskljucivo zavisi od njih. Ako to zaista deluje i malo erotski, priznajem, meni je drago, mada mislim da izgled nije uvek bitan. Ubedjen sam da su moje pesme, ipak najvaznije. Meni su karijeru, uspeh i popularnost donele moje pesme i moj kompozitorski talenat, a ne broj recki u krevetu. Uf, sto sam ovo pametno rekao! Ha, ha, ha...

Postoji dosta ljudi koji brinu o grupi Hari Mata Hari. Ja niti zelim niti mogu sam da radim. Zgodnu partnerku u spotu pesme Domino svi su zapazili, ali ja je nisam odabrao. Taj veoma vazan detalj ovog puta nisam ja resio, vec autori spota i momci iz moje izdavacke kuce Hi Fi centar. Oni su preuzeli tu lepu duznost.

Luksuz je zaljubiti se u cetrdeset prvoj godini. To je bukvalno luksuz, jer je skupo. Svake godine podrazumevaju drugu temperaturu rada mozga. Lepo je podsetiti se sto to bese ljubav, ali nije zgodno da ti to bude svakodnevica. U cetrdesetim moras da imas jos nesto osim ljubavi, a to je posao, prijatelji, secanja, nadanja... Kako staris, spisak onoga sto ti treba polako se siri, a zaljubljenost postaje samo jedna od stavki na njemu. Kad si mladji ona dominira tvojim mislima, a onda polako zauzima sve manje mesta. Nije mi bas drago zbog toga, ali govorim krajnje iskreno.

Sva prica o meni i nekoj zeni je, u odredjenoj meri, zasnovana na istini. Naravno, ono sto se pise i govori nije uvek odraz realnosti, ali , po pravilu, neki povod postoji. Izmedju svoje dvadeset pete i tridesete godine, generalno gledajuci, bio sam okrenut hedonizmu. Ne znam da li je to zbog godina ili iz nekog drugog razloga, ali jedno je sigurno promenio sam se. Drago mi je kad se setim mnogih prica, druzenja i zivotnih epizoda, ali sad mi to bas nije ordenje kao sto mi je nekad bilo. Trenutno sam mnogo vise u umetnickim sferama, ali ko zna... Mozda cu, kad udjem u neku novu fazu, negde oko pedesete pa osetim da su mi to zadnji trzaji, ponovo poceti da zivim kao pre. Moguce je da cu tada ici logikom: Kad sve prolazi, hvataj sto mozes. Sigurno je samo to da se svi menjamo, ziveci u nekom svom svetu obaveza, briga i zadovoljstava.