Make your own free website on Tripod.com
Interviews
Bajaga za Balkanmedia.com - Decembar 2001

Interwievs

Alka Vuica
Arsen Dedic
Goran Bregovic
Nele Karajlic
Emir Kusturica
Bora Djordjevic
Djordje Marjanovic
Goran Bregovic
Hanka Paldum
Djordje Balasevic
Haris Dzinovic
Hari Mata Hari
New page title
Momcilo Bajagic Bajaga
Neda Ukraden
Rambo Amadeus
Zdravko Colic
Danis Tanovic
Elvis J. Kurtovic

Bajaga i Instruktori
Imao sam fenomenalnu promociju u pozorisnoj kuci "Zvezdara teatru"


Imao sam fenomenalnu promociju u pozorisnoj kuci "Zvezdara teatru". Sve to zahvaljujuci ljudi iz "Zvezdare", mog prijatelja, komsije Dusana Kovacevica prvog coveka ove popularne beogradske pozorisne kuce. Imali smo super uslove za promociju. U zivotu nisam imao priliku da radim promociju na velikoj bini, sa 400 mesta, da postoje vrata gde se ubacuje oprema direktno na binu, a da gaderoba bude sa kupatilom. Odavno smo hteli da napravimo nesto takvo. Kad smo odlucili da radimo zivu svirku, bilo je O.K. da se radi ovde. Ranije sam tu radio muziku za predstavu Darka Bajica "Zivot Jovanov".

Ranije je bilo drugo vreme. Imali smo drugacije promocije i drugacije predsednike vlada. Ne mogu ni da zamislim Mirka Marijanovica na nasoj promociji. Pozvali smo Leku kao ministra kulture, jer nam je to ministarstvo pomoglo oko akcije u Makedonskoj ulici, gde smo svirali na kamionu uzivo i u podne zaustavili saobracaj u centru grada. Rekao sam mu da povede jos nekog iz Vlade, i kad se pojavio premijer Zoran Djindjic meni je bilo veoma drago. On je i ranije dolazio na nase svirke, a i generacijski nismo bas daleko. Cak i da nije premijer, mislim da bi dosao, a ovako je ispalo jos bolje. "Zvezdara teatar" ima idealne uslove, a nije neko sminkersko mesto. Svi su se na nasoj promociji ponasali normalno i mislim i da je Leki i Djindjicu bilo prijatno. Pored njih bio je i kompletan tim "Crvene zvezde" sa Strucnim stabom i trenerima, a kasnije se pojavio i Dado Topic, za koga nisam znao da je u Beogradu. Doveo ga je Kornelije Kovac.

Mnogi me danima pitaju: ko je Zmaj od nocaja"? To je jedna od pesama sa albuma, naslovna i ljubavna, smestena u ulicu Zmaja od Nocaja. Nisam specijalno vezan bas za tu ulicu. Ziveo sam sest, sedam godina na Dorcolu, u Skenderbegovoj ulici, moja zena je sa Dorcola. Volim taj deo Beograda i hteo sam da napravim jednu pesmu koja ima veze s tim, i onda mi je "Zmaj od Nocaja" zvucalo najbolje. Magicno! Kada smo zavrsili plocu, radili smo fotke sa Nebojsom Babicem i spot u delu ulice orema Kalisu. Sve sto je lepo na Dorcolu, bas tu moze da se nadje. Pored te pesme, uradili smo jos deset, a pored toga uradjen je i poklon disk sa marketingom "Crvene zvezde". Na njemu je pesma "Zvezda", koju sam napravio za navijace, a nalazi se u prigodnom filmu "Ona voli "Zvezdu". U neku ruku to je i dobra varijanta u borbi protiv pirata jer njima nije isplativo da rezu dva diska.

U poslednjih deset godina u prici i takmicenju u zaradu Bajage i "Instruktora" i pirata, rezultat je 4:0 za njih, ali mislim da stvari polako dolaze na svoje mesto. Oni ce i dalje da budu uspesni, ali manje nego ranije. Sada smo u nekom periodu . pet-sest prema jedan za pirate, ali kada budu bili oko 20 odsto, kao svuda u svetu, to ce biti prihvatljivo. Moram da priznam da sam i ja u poslednjih deset godina kupovao piratske diskove.

U poslednjih deset godina materijalno stanje muzicara je bilo tesko, dok se nismo snasli. Navikli smo bili na potpuno drugaciji nacin rada do 1991. Nikada do tada nisam svirao u inostranstvu vec samo u Jugoslaviji, po 100-200 koncerata godisnje. U inostranstvo sam odlazio samo turisticki, da kupim gitaru.

Termin "tezgarenje" uveli su narodnjaci. Nemam nista protiv, ali to potpuno podrazumeva ono sto oni rade.