Make your own free website on Tripod.com
Interviews
Rambo Amadeus za Balkanmedia - Oktobar 2001

Interwievs

Alka Vuica
Arsen Dedic
Goran Bregovic
Nele Karajlic
Emir Kusturica
Bora Djordjevic
Djordje Marjanovic
Goran Bregovic
Hanka Paldum
Djordje Balasevic
Haris Dzinovic
Hari Mata Hari
New page title
Momcilo Bajagic Bajaga
Neda Ukraden
Rambo Amadeus
Zdravko Colic
Danis Tanovic
Elvis J. Kurtovic

Rambo Amadeus
Mene je sramota od svog rodjenog glasa


Ovdje vec odavno zivimo parodiju zivota. Sve sto je ozbiljno nije nam primjereno. Parodija se namece iz medija, okoline. Udjes u lift pa te bombarduju informacijama, a kamoli kad upalis TV Dnevnik.

Odnosi izmedju naroda u Srbiji i Crnoj Gori, s obzirom da je to isti narod, potpuno su dobri i nenaceti. Stos je u tome sto se trenutno vlasti u Srbiji ne svidja crnogorska vlast. Odavno, medjutim, narod ne misli onako kako vlast misli, tako da se ja ne bojim nikakvog kvarenja odnosa.

Vlast je na neki nacin uvijek ogledalo naroda. Onog momenta kada narod bude ozbiljno zeleo nekog drugog, onda ce ga izabrati kao 5. oktobra. Uvijek se postavlja pitanje: a ko bi drugi? Svako, bilo ko, uopste nije vazno... Neko sa ulice, pa ako ne valja, skines ga za mesec dana, onda trazis sledeceg. U Italiji se vlade menjaju na svakih 20 dana, i nista joj ne fali. Dobra zemlja, vesela, sretna.

Kod nas je problem sto ne mozemo da kontrolisemo svoje emocije, tako da nam mozak slabo radi. Fali nam da mislimo hladne glave. Zapravo, mi smo, sto se demokratije tice, jako mladi i neiskusni. Siguran sam da ce stanovnici Balkana, poslije svih ovih lekcija, vrlo bzo nauciti abecedu demokratije.

Jugonostalgican sam, jer je drzava od 20 miliona stanovnika, sa 50 razlicitih nacija, velika i jaka drzava. Ove sada, svaka posebno, koliko god da se razviju nikada ne mogu da budu toliko jake.

Promenila se publika. To vidim i osjecam kada nastupam u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji... Zapravo su sada vise zeljni. Posle velike mrznje dosla je suprotnost velika ljubav. Mene sada tamo vise vole nego prije rata. Prakticno, ja dodjem kao neki ratni profiter.

Eto, u drzavama koje su nastale raspadom SFRJ, gostovao sam pre mnogih koji su od toga napravili sopstvenu promociju. Postoje proizvodi koji se ne reklamiraju, zavisi od politike preduzeca. Nisam nikada vidio nijedan dobar proizvod da se mnogo reklamira: kalodont pastu za zube, kajmak, prsut...

S obzirom na to da se mnogo ne reklamiram, i finansijska strana mi je dosta slabija. Svaki covek ima neku svoju ekonomsku granicu preko koje ne moze da ide. Roditelji mi nisu bili biznismeni vec profesori. Od njih sam naslijedio potpuno odsustvo smisla za lovu. Tanko je govno od onoga sto ja radim. U pitanju je jedna vrlo prosta stvar koja se zove autorska prava i od kojih bih mogao vrlo luksuzno da zivim. U nasoj drzavi nekakav zakon o tome postoji, ali ga zaista niko ne postuje.

Moja iskustva sa domacim diskografskim kucama s obzirom da sam promenio vise njih, ista su kao kod fudbalera. Kada promijenis izdavaca, sledecih 20 dana si u centru paznje i tada te najbolje tretiraju. Posle sve ide po starom. B92 je idealan izdavac za nesto sto treba da se prezentira vani. Komuna sto se tice video prezentacije i brzine rada, a PGP RTS bi mogao da bude najbolji jer ima medije iza sebe. Nemaju oni nikakve posebno lose osobine u odnosu na ostala privatna i drzavna preduzeca koja kod nas funkcionisu.

Radio sam muziku za decu, klasiku, muziku za film Dragane Mirkovic Slatko od snova...To samo znaci da ne radim ono sto hocu vec moram po narudzbini. Volio bih da mogu da radim muziku za kung-fu filmove, akcije, trilere, borbe i dvoboje. Kod nas time ne mogu da se bavim i zato sam tuzan.

Ne pevam dobro. Mene je u stvari sramota od svog rodjenog glasa. Bolji sam svirac nego pjevac. Nemam velike aspiracije. Nemam ni takve pjesme da budem velika zvijezda. Ja sam nekakav anti-junak, covjek iz pozadine. Stalno razmisljam da okacim jezicinu o klin... ali...

Svoje takozvane oprostajne koncerte zapocinje nekadasnjom spicom Dnevnika RTS. Rambo se kao voditelj obraca publici: Pripadnik retroaktivne struje, koji zeli da ide u inostranstvo, mora donijeti potvrdu da je cetiri puta uradio felacio predsjedniku Mesne zajednice. Vremenska prognoza izdeklamuje se uz nesto nonsalantniju muziku: Dragi robovi, sudeci po vjetru, cini se da ce vrlo brzo govna padati. Nista zato. Porucite preko naseg telesopa govnobrane za samo 800 dinara i za jednokratnu upotrebu. Nakon saveta posetiocima da uce kineski jezik, Rambo na melodiju himne Hej, Sloveni tugaljivo peva Kazi zasto me ostavi. Intermeca sluze za svakidasnje jadikovke O, dragi moj Tito, sa nebeskih sfera, ti nam doleti na mlaznoj stafeti!

Javna kuca izlazeceg sunca iliti House Of The Rising Sun interpretiran je tekstom Po sumama i gorama... a zavrsen retorskim pitanjem: Kako se zove najveca javna kuca na svijetu u kojoj samo jedan jebe, a svi ostali placaju to? Spektakl Zreo za penziju, krunisan je Rambovim obecanjem: Vraticu se opet. A do tada, mislite zasto ja neeecu... vise da vas zabavljam.